TO Priboj

Туристичка понуда

завирите у лепоте Прибоја

Бањски туризам

На југозападу Србије, у општини Прибој, на заравни изнад десне обале реке Лим, налази се једно од значајнијих бањских термоминералних лечилишта. Ово лечилиште, по коме је и место добило назив Бања, лежи на 530 до 550 м надморске висине окружено планинама Старовлашке висије, што га чини и ваздушним лечилиштем.

На Бањи постоји више термалних извора температуре од 35,7 до 37,5 °C, од којих два најснажнија пуне четири затворена базена за коришћење. Над главним врелом саграђен је базен “Стара бања”, а над другим три базена познатија као “Нова бања”. Поред ових базена постоји и велики отворени базен као и базен за децу који су у приватном власништву и који користе топлу воду.

Рафтинг

Лим је планинска река, извире у Црној Гори из Плавског језера у подножју планина Проклетија и Виситора на надморској висини од 930 метара. Ушће Лима у Дрину је код места Међеђа у општини Вишеград на надморској висини од 300 метара.

Својим 220 километара дугачким током протиче кроз 3 државе и 7 општина.

Лим кроз општину Прибој протиче у дужини од 19 километара. Након тога, свој ток наставља кроз Босну и Херцеговину у дужини од 22 километra. Овај део тока је богат бројним буковима класе 2 који су лепи и технички изазовни како за професионалне рафтере тако и за почетнике. Неки од букова који се налазе на овој деоници су: Сурдучки бук, Ада, Увачки буковиц, Јелићки бук, доње и горње Валине са класом 3.

Пецање

Када се каже риболов, ту не мислимо на само пецање рибе, већ свеобухватан доживљај који подразумева излазак у природу, дружење и као крајњи продукт пецање.

Потпећко језеро је богато рибом скобаљ, клен, мрене, шаран, сом, што нам пружа задовољство и уживање у рекреативном или спортском риболову. Бити пецарош не значи устати рано, отићи на воду напецати све што се закачи на удицу, затим брже боље кући да се риба испржи и поједе. Ако се опходите према пецању и риби лакше и јефтиније је да одете у рибарницу и купите рибу. Пецање на Потпећком језеру значи да знате да уживате у животу, да волите и чувате природу.

Иако је риболов древна пракса која датира барем од почетка периода горњег палеолита пре око 40 000 година данас и у то време служио искључиво за главни избор хране. Данас постоје професионални рибњаци који служе за узгој рибе, а риболов је данас искључиво рекреативног или спортсокг карактера.

ловни туризам

На територији Општине Прибој је изражен ловни потенцијал, законски уоквирен кроз ловиште „Јаворје“  којим газдује Ловачко удружење “Прибој“. Највећи део ловишта „Јаворје“ припада планинском типу ловишта и карактерише се веома израженим рељефом, различитим експозицијама и микро климатксим условима. 

Граница ловишта почиње на тромеђи општина Прибој, Нова Варош и Чајетина. Укупна површина ловишта износи 48.577 ha.

Активности које су планиране у циљу спровођења мера заштите неловних врста дивљачи у ловишту „Јаворје“ су прописане Законом о дивљачи и ловству (С. гл. Р.С. 18/10) и односе се на: мониторинг стања и бројности популација неловних врста дивљачи, процена угрожености популације и јединки на терену, прихрањивање и здравствена заштита јединки неловних врста, заштита дивљачи од предатора и од недозвољених начина лова  и судско процесуирање свих лица које се не придржавају ловном основом утврђених активности.

Јога у природи

Јога клуб постаје регистрован при Спортском Савезу Општине Прибој. Спортско удружење ” Јога ПБ”, основана септембра 2017. Часови се одржавају 3 пута недељно у просторијама канцеларије за младе, Прибој Лимска 30.

Могуће је организовати јогу у природи на нашим прелепим видиковцима. Часове води сертификовани инструктор јоге Мајда Павловић, ” Shri Ma International School of Transformational Integral Hatha Yoga “.

Емаил: majda.pavlovic@gmail.com

Facebook: Joga PB

Рибарско насеље

Рибарско насеље Потпећ је јединствен туристички пројекат код нас, који по систему “понеси штап и пецај” нуди љубитељима риболова комплетне садржаје од смештаја преко уређење рибарске стазе до чамаца за  пловидбу језером. Потпећко језеро у својој дужини од 19 километара обилује раскошном флором и фауном са великим бројем рибљих врста од познатих Лимских мрена, скобаља и клена до сомова капитала! 

Рибарско насеље се уједно налази у окружењу једног од најлепших биодиверзитета нетакнуте природе  код нас  са мноштвом културно историјских садржаја које нуди простор Полимља на ком је настала прва средњовековна српска држава и које је столећима било место сусрета култура, вера и нација!

Планинарење

Љубитеље пешачења, природе и чистог ваздуха окупља Железнички клуб планинара “Љесковац”. У околини Прибоја постоји осам обележених стаза, али и доста стаза које се користе а нису обележене.

Изнад Прибоја се уздижу планине са великим потенцијалом за развој авантуристичког туризма. Те планине су Бич (1386м), Црни врх (1154м), Побијеник (1423м), Бањско брдо (1282м), Гајева планина(1280м), Оштрик (1283м) и Јаворје (1486м). Такође, незаобилазне су висоравни Љесковац и Брезна, са којих се пружа предиван поглед на Златибор, Дурмитор, Љубишњу, Маглић, Златар, Битовик, Јадовник..

Поред планинарења, овај планинарски клуб, у сарадњи са различитим клубовима, организује рафтинг Лимом. У туристичкој понуди је и фриклајмбинг на природним стенама у кањону реке Сућеске и на Крњачи у Понору, где се такође организује међународно такмичење у пењању уз стене.

 

Верски туризам

Верски туризам један је од најстаријих облика туристичких путовања, а данас представља врло значајан и популизован сектор гловалног туризма. Он је спој културног туризма и ходочасника.

Тако је локациски положај Прибоја на тромеђи утицао на богату верску историју, што се манифестовало на данашњи верски туризам

Писати о Хасан – агиној џамији значи говорити о историји Прибоја, пре свега чаршије.

У историји верског туризма налазе се 3 српске светинје, Манастир Св. Николе, Манастир Мажић и Манастир Увац.

Излетишта

ИЗЛЕТИШТЕ ЉЕСКОВАЦ
На планинској висоравни Љесковац, која је од новог дела града удаљена 11 км и на површини од 20 ари налази се излетиште које је, осим грађанима Прибоја, примамљиво и за грађане суседних општина. Уз предиван поглед, свеж ваздух и пригодан мобилијар, имаћете комплетан ужитак. Прилика за опуштање и одмор за све генерације.

ИЗЛЕТИШТЕ ЛИСА СТЕНА
Са леве обале Лима издиже се стрма литица Лиса стена, до овог излетишта долази се макадамским путем  15 км, преко села Добриловић, или планинарском стазом

ИЗЛЕТИШТЕ ПАЊА ГЛАВА
Са десне обале реке Лим из новог дела града налази се излетиште Пања глава са кога се пружа прелеп поглед ка новом и старом делу града

ИЗЛЕТИШТЕ  ЈАРМОВАЦ
Излетиште Јармовац  налази се 4 км од центра новог дела града, на путу ка излетишту Љесковац. У близини излетишта налази се рудник бакра Јармовац, који је 4 по старости у Европи, као и манастир светог Николе на Бањи.